Sunday, April 30, 2006

Innovatie, Evolutie en de Toekomst

Innovatie, Evolutie en de Toekomst


Dinsdag 16 Mei, 20.00 - 21.30 uur
Senaatszaal, Auditorium, Technische Universiteit Eindhoven
Studium Generale lezing door ir. Paul O’Connor


Onderzoekers verwonderen zich over de wereld en zijn op zoek naar ontdekkingen. Regelmatig leidt dat tot nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in de samenleving. Hun motivatie is spiritueel, de vraag die zij stellen is bijna altijd: waarom? Grote onderzoekers zoals Einstein, Newton, Pascal en Leibnitz behoren tot deze traditie.

Innovatie is een hot item. Opmerkelijk is dat er weinig aandacht is voor de niet-rationele aspecten van innovatie. De meeste wetenschappers en ingenieurs zijn goed opgeleid in het toepassen van een rationele analyse, maar zijn niet zo kundig of zelfs zich niet bewust van het belang van de niet-rationele kanten van het innovatieproces

Voor succesvolle innovatie moet de ingenieur zich meer richten op deze aspecten van zijn vak en zich niet alleen laten leiden door de rationele analyse van de typische apparatenbouwer. Misschien moeten wij deze Nederlandse invulling van het begrip ingenieur weer aanstippen om innovatie te bevorderen.

Paul O´Connor studeerde Scheikundige Technologie aan de TU/e en werkte bij Shell en Akzo nobel (later Albemarle). Dit jaar richtte hij een nieuw bedrijf (BIOeCON) op dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van economische processen voor de conversie van biomassa naar hoogwaardige chemicalieen, brandstof en energie.





Relevante Links:

TU/e, Technische Universiteit Eindhoven
http://w3.tue.nl/nl/diensten/daz/alumnus/agenda/?&eventid=3935&editflag=1

Teilhard de Chardin Stichting
http://www.teilharddechardin.nl/agenda.htm

Un-i-Tur Website
http://www.un-i-tur.com/E_Nederland_Toekomst_Innovatie.html

0 Comments:

Post a Comment

<< Home